Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Studijski obilazak u okviru projekta TOGETHER (Interreg Central Europe)

Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, za partnere projekta TOGETHER i njihove goste, organizirao je obilazak nekoliko zagrebačkih lokacija na kojima se provodi energetska obnova zgrada, ali i uključuju energetski timovi  koji mijenjaju naviku i ponašanje korisnika tih zgrada prema odgovornom korištenju energije.
1/12
11. travnja 2019., Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, za partnere projekta TOGETHER i njihove goste, organizirao je obilazak nekoliko zagrebačkih lokacija na kojima se provodi energetska obnova zgrada, ali i uključuju energetski timovi  koji mijenjaju naviku i ponašanje korisnika tih zgrada prema odgovornom korištenju energije.

O velikoj zainteresiranosti za zagrebačku praksu u provedbi tih aktivnosti, govori značajan broj od 46 stranih sudionika, koje je na prvoj lokaciji, OŠ Grigor Vitez, Kruge 46 pozdravila ravnateljica Vlatka Kovač, i pri tome predstavila energetski tim svoje škole u koji su uključeni profesori i učenici različitih potreba i interesa. Učenici su ukratko prenijeli koje su aktivnosti provodili na uštedama energije u svojoj zgradi i zašto je to njima važno. Upravo ta jednakost u njihovoj različitosti pokazala je koliko je potrebno sve uključiti u aktivnosti ako se želi postići uspjeh na razini zajednice.

Tijekom obilaska, sudionici su imali priliku upoznati se sa radovima na energetskim obnovama zgrade OŠ Grigor Vitez i kompleksa Doma zdravlja Zagreb -  Centar, Kruge 44. Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, prezentirala je važnost cjelovite energetske obnove koju Grad Zagreb uspješno provodi na svojim zgradama javne namjene od 2015. Pri tom je istaknuto da je od ukupno planiranih 136 zgrada, do sada završena energetska obnova na 54 zgrade, te da ukupna planirana investicija iznosi 805.000.000,00 kn. Sa ulaganjima u energetsku obnovu planiraju se postići uštede toplinske energije od 36.174 MWh/godišnje, ali i proizvesti energije iz fotonaponskih sustava 1.500 MWh/godišnje.

U provedbi projekata povezanih s energetskom obnovom i energetskim uštedama, pokazalo se je da su korisnici zgrada jedan od najvažnijih faktora za postizanje najboljih učinaka uštede energije. Stoga, projekt TOGETHER velik naglasak i težinu stavlja na aktivno uključivanje djelatnika i ostalih korisnika zgrada. A kako to izgleda u praksi, sudionici studijskog obilaska imali su prilike vidjeti na lokaciji OŠ Većeslav Holjevac, gdje ih je ravnatelj Slaven Staklenac upoznao sa činjenicama o zgradi i uvjetima u kojima je škola djelovala i koje tehničke mjere energetske učinkovitosti sad provode kako bi znatno poboljšali uvjete rada i smanjili troškove za energiju. Voditeljica energetskog tima Monika Vasko I učenici škole - članovi tog tima, prezentirali su kako su uspjeli svojim aktivnostima smanjiti potrošnju energije za 32.500 kWh u godinu dana, i to bez primjene tehničkih mjera. Učenici su na engleskom jeziku nastupili sa takvim samopouzdanjem i sigurnošću da su izazvali oduševljenje sudionika i njihove komentare da se Hrvatska ne treba brinuti za svoju budućnost uz takvu pametnu i perspektivnu djecu.

Sudionici studijskog obilaska postavljali su brojna pitanja o pojedinim provedenim aktivnostima, a tijekom interaktivnog rada u grupama, u međusobnoj komunikaciji sagledali su mogućnosti i predstavili nove ideje kako razbiti barijere i pokrenuti neophodnu promjenu u gospodarenju energijom u zgradama javne namjene.

 

 
Vijesti