Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Izbor najboljeg poduzeća uključenog u ERASME energetske preglede

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 10. rujna 2014., u sklopu projekta ERASME, održana je radionica, predstavljanje finalista i nagrađenog poduzeća u kojem je obavljen najbolji ERASME energetski pregled.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 10. rujna 2014., u sklopu projekta ERASME, održana je radionica, predstavljanje finalista i odabir poduzeća u kojem je obavljen najbolji ERASME energetski pregled.  Partneri na ERASME projektu iz Hrvatske, a ujedno i organizatori događanja su Oikon - Institut za primijenjenu ekologiju te Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu - Zavod za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. Tvrtku Oikon - Institut za primijenjenu predstavljali su Marija Bajica i Berislav Botinčan, a Fakultet strojarstva i brodogradnje Tomislav Pukšec i Tomislav Novosel, a uz njih su na radionici sudjelovali i predstavnici hrvatskih poduzeća uključenih u projekt - Tomislav Stašić, direktor sektora za sustavno gospodarenje energijom, upravljanje i mjerenja (tvrtka HEP-ESCO), Maja Rajčić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Anny Brusić,direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika (HUP). Od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj na skupu je sudjelovala Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika.

 

U uvodnom dijelu radionice, predstavnica Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj održala je prezentaciju o energetskoj politici Grada Zagreba (glavni ciljevi, strateški dokumenti, programi, aktivnosti, međunarodna i regionalna suradnja i dr.). Predstavnici partnera projekta Oikon i Fakultet strojarstava i brodogradnje ukratko su predstavili projekt ERASME i njegove rezultate. Predstavnici Mašinprojekta prezentirali su primjer iz prakse i opisali karakteristike energetskog pregleda postrojenja. Nadalje, predstavnici HEP-ESCO, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost informirali su vezano za energetske preglede o područjima postizanja bolje energetske učinkovitosti i provedbi predloženih mjera vezano za financiranje.


Na kraju sastanka predstavljena su tri hrvatska finalista (Kutrilin TPV d.o.o, Trenton d.o.o. i DIN Novoselec) od kojih je tvrtka Trenton d.o.o., uzimajući u obzir dosadašnju praksu, kao i namjeru za daljnje unaprjeđenje proizvodnje povećavanjem energetske učinkovitosti tehnoloških procesa i infrastrukture koju koristi, proglašena pobjednikom te će za nagradu predstavljati Hrvatsku na izboru najbolje tvrtke sudionika ERASME energetskih pregleda iz sedam zemalja sudionica ERASME projekta.

 

Međunarodni projekt ERASME (Energy Audits in SMEs), koji je s provođenjem započeo 2012., jedan je od održivih odgovora na izazov visokih troškova potrošnje energije potrebne za proizvodne procese s kojima se susreću mala i srednja poduzeća. Na projektu surađuje devet partnera iz sedam zemalja s područja središnje i jugoistočne Europe (Italija, Hrvatska, Austrija, Mađarska, Njemačka, Češka i Poljska), a su-financiran je sredstvima iz programa “Intelligent Energy Europe” (IEE). Cilj projekta je pokazati da je učinkovitije rješenje za energetske preglede u malim i srednjim poduzećima moguće i praktično izvedivo. Projekt osigurava rješenje zajedničko za nekoliko udruga malih i srednjih poduzeća iz više zemalja - partnera u projektu - koje dijele slične poteškoće kada govorimo o skupom proizvodnom procesu.

 

Glavni kriterij za titulu najboljeg poduzeća uključenog u ERASME energetske preglede jest stupanj energetske učinkovitosti te stupanj iskoristivosti obnovljive energije koji poduzeće postiže u svojim proizvodnim pogonima. Najbolje ERASME poduzeće iz Hrvatske će 16. rujna 2014. će sudjelovati na međunarodnom događanju u Bruxellesu, u sklopu kojeg će biti proglašen pobjednik među tvrtkama koje su sudjelovale u projektu na razini svih sedam zemalja.


Više informacija o projektu možete pronaći ovdje.

 

 

Vijesti