Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Seminar za Potporne strukture

U četvrtak 14. svibnja 2015. u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, u sklopu projekta Mayors in Action održan je “Seminar za Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika”. 
1/13
U četvrtak 14. svibnja 2015. u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, u sklopu projekta Mayors in Action održan je “Seminar za Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika”. Ovaj seminar bio je odlična prilika za Koordinatore i Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika da saznaju više o važnim temama i inovativnim idejama potaknutim bilateralnom suradnjom, replikacijom i dobrom praksom, kao i da se informiraju o načinu praćenja razvoja Akcijskog plana energetski učinkovitog razvitka (SEAP).

Na seminar su sudjelovali predstavnici međunarodnih organizacija - Giorgia Rambelli iz ICLEI-EUROPE (Local Governments for Sustainability), Jeppe Mikel Jensen iz Covenant of Mayors Office, predstavnici organizacije Network of energy efficient capitals from SEE – NEEC te predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Na početku seminara, podijeljenog u dva dijela, prisutne je pozdravio Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj te istaknuo važnost seminara ne samo za Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika, nego i za hrvatske gradove potpisnike Sporazuma gradonačelnika, obzirom na izvanrednu priliku da neposredno od predstavnika Ureda Sporazuma gradonačelnika budu informirani o obvezama koje proizlaze iz Sporazuma gradonačelnika, posebice o izvještavanju provedbe Akcijskog plana energetski održivog razvitka.

U prvom dijelu seminara, prisutni su saznali više o inovativnim idejama potaknutim bilateralnom suradnjom, replikacijom i dobrom praksom. Giorgia Rambelli  je prezentirala aktivnosti udruženja ICLEI, dok su predstavnici Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Dubravka Bošnjak i Johannes Elle te Marina Petrovska iz grada Skopja i Boban Ceković iz grada Podgovrice prisutne informirali o primjerima prakse i događanja koja se provode kroz primjenu Akcijskih planova energetski održivog razvitka u Mreži energetski učinkovitih glavnih gradova Jugoistočne Europe. Maja Šunjić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj predstavila je projekt Mayors in Action te načine na koje Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika mogu pomoći gradovima koji su tek u postupku ili su upravo ušli u Sporazum gradonačelnika.

Drugi dio seminara odnosio se na načine praćenja razvoja Akcijskog plana energetski učinkovitog razvitka (SEAP). Jeppe Mikel Jensen iz Ureda Sporazuma gradonačelnika ukratko je predstavio inicijativu Sporazum gradonačelnika te detaljnije pojasnio ulogu Potpornih struktura s obzirom na potrebe gradova-potpisnika inicijative. Seminar je završio prezentacijom Brune Jakšić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj o načinima izvještavanja o provedbi Akcijskih planova energetski održivog razvitka.

Završnu riječ na seminaru održao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, osvrnuvši se još jednom na potrebu komunikacije između gradova-potpisnika te Potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika, bez koje je ostvarivanje svima važnih ciljeva energetske učinkovitosti teško provedivo.

        
Vijesti