Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Prvi poslovni forum Zagreb - Priština

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem sudjelovalo je 20. ožujka 2014. na studijskom posjetu Gradskoj upravi grada Prištine.

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem sudjelovalo je 20. ožujka 2014. na studijskom posjetu Gradskoj upravi grada Prištine te radu Prvog poslovnog foruma Zagreb – Priština u organizaciji Kosovsko – hrvatskog poslovnog kluba i Grada Prištine. Izaslanstvo Grada Zagreba činili su resorni suradnici gradonačelnika: Jadranka Veselić Bruvo, Marijan Maras, Mirka Jozić, Mirna Šitum, Gëzim Redžepi, Ivan Tolić, Zvonimir Šostar, Mate Kraljević, Štefica Mihalic i Dinko Sinčić. U sklopu Foruma, a prije svečanog otvaranja, održani su resorni sastanci članova službenih izaslanstava Grada Zagreba i Općine Prištine kao i koordinacija gospodarstvenika iz Hrvatske i Kosova pozvanih na Forum. 

 

Prvi poslovni forum Zagreb – Priština organiziran je s ciljem približavanja gospodarstvenika i jačanja spona dvaju gradova koji su suradnju formalizirali 2012. potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

 

Predstavnici Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadrankom Veselić Bruvo, sudjelovali su na sastanku s predstavnicima grada Prištine, pročelnikom Odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša Liburnom Aliu, pročelnicom Odjela za katastar Norom Kelmendi i pročelnikom Odjela za lokalnu infrastrukturu Hysenom Durmishi tijekom kojeg su raspravljali o temama vezanim uz urbano planiranje i razvoj grada, provedbe procedure donošenja prostorno-planske dokumentacije, legalizaciju bespravne gradnje, sanaciju klizišta, sigurnosti opskrbe energijom i diverzifikaciju izvora, uporabi obnovljivih izvora energije, pretvaranju urbanih zona u ekološki održiva područja, zaštite kvalitete zraka, zaštite od buke, gospodarenje otpadom i zaštiti voda itd. Zaključno su dogovoreni daljnji mogući oblici razmjene iskustva, neposredne i konkretne suradnje gradskih uprava u području prostornog planiranja, energetske politike, zaštite okoliša, edukacije djelatnika uprave i građana o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša kao i uključicanje Općine Priština u međunarodna udruženja i međunarodne projekte.

 

U sklopu programa Gospodarskog foruma prezentirana je provedba energetske politke Grada Zagreba, Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Zagreba do 2020., primjena konkretnih mjera energetske učinkovitosti, primjena obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva, edukacija djelatnika gradske uprave i građana Grada Zagreba o potrebi zaštite okoliša, praćenje rezultata projekata u svim fazama provedbe, aktivnosti Grada Zagreba na međugradskom i međunarodnom planu i ključni elementi energetski održivog razvoja Grada Zagreba.

 

Predstavnici Općine Priština pozvani su da posjete Gradsku upravu Grada Zagreba i da prisustvuju nadolazećem Zagrebačkom energetskom tjednu koji će se održati od 12. - 17. svibnja 2014. kao i da se pridruže Sporazumu gradonačelnika europskih gradova i međunarodnom udruženju Eurocities.

 

Vijesti