Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Međunarodna konferencija „Zajedno za zelenu, energetski održivu Europu“

U Starogradskoj vijećnici 15. svibnja 2013. održana je međunarodna konferencija „Zajedno za zelenu, energetski održivu Europu“ koja je ujedno predstavljala i središnji program 4. Zagrebačkog energetskog tjedna.
1/22

U Starogradskoj vijećnici 15. svibnja 2013. održana je međunarodna konferencija „Zajedno za zelenu, energetski održivu Europu“ koja je ujedno predstavljala i središnji program 4. Zagrebačkog energetskog tjedna. Na konferenciji su se prezentirale smjernice, direktive i zakonski okviri koji su neophodni za energetski održivi razvoj Europske unije i Republike Hrvatske, fondovi i metodologije Europske unije, mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj te primjeri implementacijskih mjera za ostvarenje europskih ciljeva 20-20-20.


U radu konferencije sudjelovali su predstavnici resornih ministarstava, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Europske komisije – Opće uprave za energiju, Europske investicijske banke, ICLEI-a, njemačkog GIZ-a Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), Zagrebačke banke te brojni drugi međunarodni i domaći partneri.
U uvodnom dijelu, prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Ermina Salkičević Dizdarević te pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger.


Pozdravivši prisutne, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević izrazila je zadovoljstvo što je Grad Zagreb odlučan provoditi planirane mjere i procese održivog razvoja za ostvarenje vizije Grad Zagreb – grad održivog razvoja, u suradnji sa svim relevantnim subjektima u zemlji i inozemstvu. Također je napomenula da je ta vizija utemeljena na želji za ostvarenjem bolje svakodnevice svih nas jer će samo poznavanje života, aspiracija i prioriteta ispisivati naše buduće programe razvoja.


Program Konferencije započeo je temom „Smjernice, direktive i zakonski okviri energetski održivog razvoja EU i RH“ u koju su nas svojim prezentacijama uveli gosti predavači gđa. Hélisène Habart iz Europske komisije – DG ENER, gđa. Nada Marđetko Škoro iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, gđa. Ermina Salkičević Dizdarević zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine te g. Igor Raguzin iz Ministarstva gospodarstva. Na temu fondova i metodologija EU prezentirali su g. Stuart Broom iz EIB-a, g. Richard Harding iz Britanske ambasade u Zagrebu, g. Bojan Baletić iz Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, g. Albert Vendrell Roca iz Provincije Barcelona, g. Johannes Elle iz GIZ-a Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu te g. Marijan Maras iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba. Prezentacijama o mogućnostima financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj sudionicima su se obratili gđa. Barbara Dorić iz CEI-a, gđa. Marija Šćulac Domac iz FZOEU, g. Josip Pavković iz HBOR-a, gđa. Vlasta Zanki iz HEP-ESCO-a te gđa. Mirela Budojević iz Zagrebačke banke.


U završnom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri implementacijskih mjera za ostvarenje europskih ciljeva 20-20-20 kroz prezentacije gđe. Maryke van Staden iz ICLEI-a, g. Vjerana Piršića iz Udruge Eko Kvarner, g. Velimira Šegona iz REGEA-e, g. Ljubomira Majdandžića iz Hrvatske stručne energije za sunčevu energiju (HSUSE), g. Riana van Stadena iz Intelligent Renewable Energy (Int-RE) te prof. Tonka Ćurka sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje.


Cjelokupnim programom međunarodne konferencije željeli smo pokazati realne mogućnosti energetskih i financijskih ušteda, smanjenja emisija stakleničkih plinova i štetnog utjecaja na okoliš jer energetski održivi razvoj nije samo put u bolju budućnost, već i prilika za pokretanje nove energetske budućnosti, otvaranje novih radnih mjesta te privlačenje stranih investicija.


Svi sudionici konferencije složili su se kako razvoj novih zelenih tehnologija, obnovljivih izvora energije, ekološki prihvatljivih goriva uz intenzivan razvoj i primjenu suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija otvara velike mogućnosti primjene mjera energetske učinkovitosti u svim sektorima društvenog života.


Vezane vijesti:
- Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH gđa Ermina Salkičević-Dizdarević na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu

Vijesti