Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

5. DANI PASIVNE KUĆE u Hrvatskoj

Od 9. do 11. studenog 2012. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održali su se "5. Dani pasivne kuće u Hrvatskoj" na kojem su prisustvovali mnogobrojni izlagači i stručnjaci na području pasivne izgradnje.

Od 9. do 11. studenog 2012. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održali su se "5. Dani pasivne kuće u Hrvatskoj" na kojem su prisustvovali mnogobrojni izlagači i stručnjaci na području pasivne izgradnje.


Koncept Dana pasivne kuće započeo je prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh. koji već 5. godinu za redom okuplja stručnjake iz područja pasivne i niskoenergetske izgradnje na simpoziju u trajanju od 3 dana, pozicioniranome u samome centru Zagreba. Kao i svake godine, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održiv razvoj Grada Zagreba podržao je ovu inicijativu čija je tema bitna za razvitak svijesti, ali i tehnologije u izgradnji niskoenergetskih i pasivnih zgrada.

 

U ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, predavanje o projektu PASSreg ("Passive House and Renewable Energy Regions") održao je stručni suradnik za zgradarstvo Nikola Petković, dipl.ing.građ. Projekt "PassREG" Grad Zagreb provodi u okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE).


Osim primjera novogradnje, tema energetski učinkovite obnove (modernizacije) do energetskog standarda pasivne kuće ili tzv. „faktor 10“, zauzima već treću godinu za redom posebno mjesto i u ovogodišnjem programu, stvarajući stručnu platformu za kvalitetne i napredne modele obnove.


Prikazi projektnih i ostvarenih postignuća u HR i EU prate predavanja i informacije o najnovijoj regulativi vezanoj za energetsku učinkovitost, implementaciju EU Direktive o energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD), o HR projektima iz okvira EU programa Intelligent Energy Europe (IEE) IDES-EDU, 7. okvirnom programu (PERFECTION, OPEN HOUSE), o projektima INTENSE, ECO-SANDWICH, CROSKILLS i PASSREG, energetskom certificiranju, zelenoj gradnji i najnovijim trendovima. Osim predavanja o naslovnoj temi, u sklopu konferencije, održane su radionice te stučni obilasci gradilišta i dovršenih niskoenergetskih i pasivnih kuća u Gornjem Stupniku, Kupinečkom Kraljevcu i Zagrebu.

Vijesti