Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana Savjetodavna radionica ključnih tehnologija u području energetike projekta „EnVision'2020“

U sklopu projekta „EnVision'2020“ (Energy Vision 2020 for South East European Cities) održana je Savjetodavna radionica ključnih tehnologija u području energetike, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.
1/8

U sklopu projekta „EnVision'2020“ (Energy Vision 2020 for South East European Cities) u prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, u srijedu 18. rujna 2013. održana je Savjetodavna radionica ključnih tehnologija u području energetike, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Na radionici su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali i predstavnici relevantnih dionika iz Ministarstva gospodarstva, sveučilišta, neprofitnih organizacija, gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Regionalne agencije za sjeverozapadnu Hrvatsku (REGEA), Gradskog ureda za gospodarstvo, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Zagrebačkog Holdinga i dr.


Na početku radionice, prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pozdravio pročelnik Marijan Maras, istaknuvši važnost projekta EnVision'2020 za Grad Zagreb i važnost promocije energije i energetske učinkovitosti.


Predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Željka Puškarić, prisutne je ukratko upoznala s osnovnim informacijama o projektu, glavnim ciljevima, kao i rezultatima koji se od projekta očekuju. U nastavku je predstavnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Miljenko Kovačević, upoznao prisutne s izvršenom analizom lokalnog energetskog sektora, a predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Bruna Jakšić dala je presjek predloženih energetskih tehnologija.


Budući da glavni ciljevi projekta obuhvaćaju izradu pojedinačnih energetskih tehnoloških smjernica, planova provedbenih politika i zajedničkih energetskih prioriteta za gradove partnere, kako bi se omogućila provedba energetske politike EU u skladu s EU2020 ciljevima, u drugom dijelu radionice uslijedila je rasprava o identifikaciji i razvoju tehnologija na području energetike u gradu Zagrebu.


Ključne energetske tehnologije u kontekstu projekta EnVision'2020 su nove, ili znatno unaprijeđene energetske tehnologije (za proizvodnju energije), koje imaju jak potencijal za jačanje konkurentnosti i kvalitete života u gradu Zagrebu te dugoročno mogu pridonijeti „ozelenjavanju“ lokalnog/regionalnog gospodarstva. Te ključne tehnologije trebale bi omogućiti Gradu Zagrebu razvijanje njegovih lokalnih izvora energije i energetskih sustava unutar vremenskog razdoblja od 20 godine, uz minimiziranje utjecaja na okoliš. Također, one bi trebale udovoljiti lokalnoj energetskoj potražnji na održiv način, te imati znatan potencijal primjene.


U završnom dijelu prisutni su postigli suglasnost oko nužnosti suradnje svih dionika u planiranju razvoja energetskog sektora, zajedno s glavnim subjektima, a to su proizvodnja, distribucija i opskrba energije na području grada Zagreba. Poseban naglasak stavljen je na nužnost izvođenja energetske obnove zgrada, s obzirom da je zgradarstvo sektor s najvećom potrošnjom energije u gradu Zagrebu i samim tim ima najveći potencijal za uštede primjenom mjera energetske učinkovitosti.


Projekt EnVision'2020 sufinanciran je od strane South East Europe (SEE) programa. Nositelj projekta je Grad Sofija, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske. Na radionici su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali i predstavnici relevantnih dionika iz Ministarstva gospodarstva, sveučilišta, neprofitnih organizacija, gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Regionalne agencije za sjeverozapadnu Hrvatsku (REGEA), Gradskog ureda za gospodarstvo, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Zagrebačkog Holdinga i dr.


Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

                                                        

 

                                                      

Vijesti