Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Radionica o inovativnom financiranju namijenjena potpisnicima ugovora u okviru programa IEE (Intelligent Energy Europe)

U organizaciji ManagEnergy initiative održana je radionica u Bruxellesu, 28. - 30. travnja 2015.
1/6
U organizaciji ManagEnergy initiative održana je radionica u Bruxellesu, 28. - 30. travnja 2015. Na radionici su sudjelovali predstavnici EASME (Executive Agency for Small and Medium Enterprises), predstavnici EIB-a, predstavnici gradova i lokalnih energetskih agencija. Od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj na radionici su sudjelovale Melita Borić, pomoćnica pročelnika i Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika.

Glavna tema radionice bila je vezana za temu inovativnog financiranja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Poboljšanje ulagačke klime u energetskoj učinkovitosti i OIE glavni je izazov za postizanje energetskih i klimatskih ciljeva EU za 2030. Nedostatak javnih financijskih sredstava zahtjeva za novim financijskim izvorima. Lokalne i regionalne vlasti imaju ključnu ulogu u mobilizaciji dionika, razvoju projekta i kreiranju poslovnog okruženja za privlačenje privatnih ulaganja.

Pokušaji za novim inovativnim financiranjima potaknuti su putem EU pomoći projektnom razvoju (PDA) kroz ELENA, Intelligent Energy Europe i Horizon 2020. Od 2009., 56 projekta financirano je putem PDA u ukupnoj vrijednosti oko 4 milijarde EUR-a ulaganja u području EE i OIE s fokusom na postojeće javne i privatne zgrade, uličnu rasvjetu, centralno grijanje i čisti gradski prijevoz. Većina PDA projekata razvija inovativne mogućnosti za financiranje ulaganja kroz privatni kapital u cilju održivosti.

Na radionici kroz razne grupe raspravljalo se o operativnim mogućnostima primijenjenim od strane lokalnih i regionalnih vlasti u cilju razvoja klime i tijeka ulaganja kao i o dostignućima u trenutnim projektima s fokusom na inovativne financijske mogućnosti.

Predstavnici EASME su naglasili važnost organiziranja ovakvih radionica i razmjene iskustava u cilju što bolje i brže realizacije projekata, lakšeg rješavanja administrativnih barijera te što kvalitetnije pripreme budućih projekata.

Više informacija dostupno je na stranici: http://managenergy.net/networking_meetings/2118.
 
Vijesti