Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Sastanak partnera projekta „LEAP“ u Hagenu

U sklopu projekta "LEAP", u njemačkom gradu Hagenu se od 02.-06. srpnja 2012. održao tjedan demonstracije načina provedbe energetske politike u Hagenu.

U sklopu projekta "LEAP", u njemačkom gradu Hagenu se od 02.-06. srpnja 2012. održao tjedan demonstracije načina provedbe energetske politike u Hagenu, u organizaciji Gradskog ureda za okoliš grada Hagena. Grad Zagreb predstavljali su predstavnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pročelnik g. Marijan Maras i g. Damir Lončarić.


Nakon uvodnih pozdrava i iskazane dobrodošlice svim prisutnim partnerima, Gradski ured za okoliš grada Hagena predstavio je svoju organizacijsku strukturu, djelovanje i aktivnosti koji se odnose na planiranje i poticanje izgradnje objekata po načelima energetski učinkovite gradnje i primjene obnovljivih izvora energije. U sklopu predavanja, prezentacija i radionica tijekom cijelog tjedna obuke organizirano je i nekoliko posjeta i obilazaka (Energetska kuća – pokazni objekt u vlasništvu obrtničke komore čija je funkcija edukacija građana i savjetovanja vezana uz realizaciju projekata od ideje do izvedbe; Jezero Phoenix Dortmund – novo izgrađeno umjetno jezero oko kojeg je počela izgradnja samo obiteljskih pasivnih kuća; Eko centar Hamm – specijalizirani centar za edukaciju stručnjaka i pružanje savjetodavnih usluga po principu energetski učinkovite gradnje; Tehnološki razvojni park u Gelsenkirchenu – inkubator razvoja novih tehnoloških naprednih i inovativnih kompanija; Plinska elektrana u Hagenu – novo postrojenje ukupne snage 417 MW).


Predstavnici grada Hagena također su istaknuli kako se Ruhrska oblast, koja je u 19. i 20. stoljeću bila poznata po rudnicima ugljena i proizvodnji čelika i koja je predstavljala najznačajniji industrijski prostor Njemačke, danas može pohvaliti sa činjenicom kako se početkom 21. stoljeća okrenula razvijanju novih tehnologija.

 


Projekt „The Leadership for Energy Action and Planning“ (LEAP) je sufinanciran od strane programa Intelligent Energy Europe (IEE) kojim upravlja Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) u ime Europske komisije, a na njemu uz Grad Zagreb sudjeluje još devet gradova iz sedam europskih zemalja. Opći cilj LEAP-a je izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti EU kao ključnih aktera za ubrzavanje lokalnih uvođenja energetski održivih mjera te pomicanje prema lokalnom gospodarstvu niskog udjela CO2.
 

 

                                                                                                                                                                                                         

Vijesti