Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Energetskom obnovom su Zdravstvenoj stanici Zapruđe značajno smanjeni troškovi grijanja

1/4
U utorak 27. listopada 2020. održala se završna konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvena stanica Zapruđe na kojoj su sudjelovale ravnateljica Doma zdravlja Zagreb–Centar doc.dr.sc. Antonija Balenović, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb – Centar, Zdravstvene stanice Zapruđe, provodio se od travnja 2019. do rujna 2020. u vrijednosti od 2.764.435,15 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  1.414.080,81 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancirao i provodio u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
„Ovim radovima kompletno je obnovljena ova Stanica tako da će doći do značajnih ušteda. Na ovom mjestu radi sedam timova primarne zdravstvene zaštite, patronažna služba, ljekarna i druge djelatnosti kojima će ovo biti veliki iskorak. Do sada je Dom zdravlja uložio više od milijun kuna vlastitih sredstava na unutrašnje uređenje, a sada s ovim radovima zaokružena je cjelina. Zahvaljujem Gradu na organizaciji i logističkoj potpori te što smo zajedničkim snagama došli do potpuno obnovljene Stanice kojoj gravitira 32.000 građana“, naglasila je ravnateljica Balenović.

Do sada je programom energetske obnove obnovljeno 59 zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. „U program je sveukupno uključeno 134 zgrada kojima vrijednost radova iznosi 805 milijuna kuna. Uz 59 dovršenih, energetski se obnavlja još 18 zgrada u što se ulaže daljnjih 150 milijuna kuna. Energetska obnova daje značajan iskorak za sve zgrade javne namjene i njihove korisnike jer prostor za rad i boravak postaje ugodniji, zdraviji i bolji. Isključivo zajedničkim radom svih dionika došli smo do izvrsnih rezultata koji su vidljivi odmah po završetku energetske obnove u vidu smanjene potrebe za energijom i manjim troškovima na računima“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.
 
Zdravstvena stanica Zapruđe je izgrađena 1971. godine. Grijana površina zgrade je 953 m2, a potreba za toplinskom energijom za grijanje bila je 194 MWh godišnje. „Planirana energetska obnova realizirana je kroz rekonstrukciju i izvođenje građevinsko-obrtničkih radova, te radova na strojarskim i elektrotehničkim instalacijama. Tako je izvedena toplinska izolacija, zamjena stolarije, rekonstrukcija opreme i ugradnja nove što omogućava racionalnije trošenje toplinske energije. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjila se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 152 MWh (78%) kao i emisije CO2 za 61,8 t/godišnje (68%)“, istaknula je voditeljica projekta Veselin, te dodala kako je zgrada sada iz energetskog razreda E prešla u energetski razred B.

S energetskom obnovom zgrade smanjili su se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, smanjile su se emisije CO2, a što je posebno važno omogućeno je ugodnije iskustvo boravka za pacijente i korisnike Zdravstvene stanice Zapruđe kao i za zdravstvene djelatnike.
Vijesti