Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Obilazak energetski obnovljenog DV Jabuka

 Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je u društvu suradnika obišao dječji vrtić Jabuka koji je energetski obnovljen kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.
1/7
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je u društvu suradnika obišao dječji vrtić Jabuka koji je energetski obnovljen kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.

Na zgradi vrtića je napravljena nova toplinska izolacija vanjskih zidova i krovišta, postojeća stolarija i bravarija je zamijenjena energetski učinkovitijom PVC stolarijom, zamjenjeni su termostatski radijatorski ventili i rasvjetna tijela s energetski učinkovitijom rasvjetom, sagrađena je nova kotlovnica kako bi se s lož ulja prešlo na zemni plin, a ugrađen je i instrument za daljinsko očitavanje potrošnje energenata i vode te nova fasada. Na objekt je postavljen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode, a na krovu je postavljen sustav solarnih kolektora koji se sastoji od ukupno 10 modula ukupne površine apsorbera od 23 m2. Očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je oko 78%, a objekt je iz energetskog razreda E prešao u energetski razred B. Ukupna investicija iznosila je oko 3,3 milijuna kuna.

Projektom ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad obuhvaćena je energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za ukupno 89 zgrada. Među njima i 39 zagrebačkih dječjih vrtića, a sve s ciljem postizanja minimalno energetskog razreda B, što će znatno smanjiti energetsku potrošnju i emisije CO2. Projekt ZagEE obuhvaća i modernizaciju 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED žaruljama s kontrolnim upravljačkim sustavom. Projekt se provodi u okviru IEE Programa tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija te obuhvaća financiranje tehničke pomoći i izradu potrebne dokumentacije za energetsku obnovu objekata, dodjelom bespovratnih sredstava. Osim glavnog investitora Grada Zagreba, projekt sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40% ukupnog iznosa.


 
       Vijesti