Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Sastanak s ravnateljima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola – sudionicima na projektu EURONET 50/50 max

U prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj 04. studenog 2013. održan je prvi sastanak s ravnateljima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koje su odabrane da aktivno sudjeluju na projektu EURONET 50/50 max.
1/8

U prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj 04. studenog 2013. održan je prvi sastanak s ravnateljima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koje su odabrane da aktivno sudjeluju na projektu EURONET 50/50 max. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pročelnik Marijan Maras te suradnici Maja Šunjić, Vlatka Šamarinec i Krunoslav Švab, predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Iva Milardović Štimac te ravnatelji 5 osnovnih škola (OŠ Malešnica, OŠ dr. Ante Starčević, OŠ Ivana Filipovića, OŠ dr. Ivan Merz i OŠ Vrbani) i 5 srednjih škola (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Prva ekonomska škola i Ugostiteljsko turističko učilište).


Na početku sastanka, prisutnima se u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj obratio pročelnik Marijan Maras, istaknuvši važnost projekta za Grad Zagreb te njegov cilj - educiranje učenika o pitanjima štetnih emisija CO2 te načinima na koje je moguće smanjiti količinu potrošnje energije, time smanjujući nepovoljan utjecaj na okoliš.


U nastavku je predstavnica Ureda Maja Šunjić održala prezentaciju kojom je prisutne upoznala s najvažnijim informacijama o projektu te metodologijom i načinom provedbe projekta EURONET 50/50 max u odabranim zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Projekt EURONET 50/50 max ima međunarodni karakter i u njemu sudjeluje ukupno 500 škola iz 12 europskih zemalja te predstavlja nastavak projekta EURONET 50/50 koji je 1994. pokrenut u Njemačkoj, gdje je ostvario odlične rezultate. Projekt uključuje učenike, učitelje i ostale djelatnike iz područja obrazovanja, kao i njihove obitelji te lokalnu upravu. Kroz edukaciju učenika i djelatnika škola, želi se povećati svjesnost i postići trajna promjena u ponašanju pojedinaca direktno uključenih u projekt. Učenici će kroz ovaj projekt dobiti priliku poduzeti konkretne radnje kako bi se povećala energetska učinkovitost škole. Osim samih učenika, važnu ulogu u provođenju mjera projekta imaju i profesori te drugo školsko osoblje koji će također sudjelovati u projektu kroz rad s učenicima.


Projektom EURONET 50/50 max želi se postići minimalna ušteda energije od 8%. Sudjelovanjem u ovom projektu škole i lokalna uprava moći će aktivno doprinijeti provedbi europskih zakona o energetskoj učinkovitosti, kao i potaknuti važne promjene u ponašanju potrošača.


Projekt Euronet 50/50 max sufinanciran je od strane programa Intelligent Energy Europe (IEE). Glavni koordinator je Pokrajina Barcelona, a na projektu, uz Grad Zagreb, sudjeluje još 14 partnera.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj stranici projekta www.euronet50-50.eu.

 

                         

Vijesti