Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Međunarodni sajam lokalne i regionalne samouprave u jugoistočnoj Europi - NEXPO 2013.

Međunarodni sajam lokalne i regionalne samouprave u jugoistočnoj Europi pod nazivom NEXPO 2013. održan je u gradu Rijeci i Opatiji od 25. do 27. rujna 2013.

Međunarodni sajam lokalne i regionalne samouprave u jugoistočnoj Europi pod nazivom NEXPO 2013. održan je u gradu Rijeci i Opatiji od 25. do 27. rujna 2013.


Događaj organiziran pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića, s domaćinom gradom Rijekom i Opatijom, uz suorganizaciju Udruge gradova u RH i Udruge općina u RH promiče ulogu lokalne samouprave i procesa decentralizacije te promovira regionalno gospodarstvo i poduzetništvo uz omogućavanje regionalnog povezivanja i suradnje. Na Međunarodnom sajmu - NEXPO 2013., kao predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali su Silvio Belošević, Vlatka Šamarinec i Ana Šimić. Ovaj regionalni događaj okupio je lokalne i regionalne vlasti jugoistočne Europe te cijeli niz izlagača i sudionika iz privatnog, javnog i civilnog sektora.


Glavna tema Međunarodnog sajma NEXPO 2013. bila je EU integracije koja je istaknuta na uvodnoj konferenciji pod nazivom ''Put ka EU integraciji – uklanjanje prepreka, otključavanje našeg potencijala''. Uvodna konferencija održana je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 25. rujna 2013. Na konferenciji su prisustvovali hrvatski, regionalni i europski dužnosnici s posebnim osvrtom na ulogu lokalnih vlasti u procesu približavanja država kandidata EU te iskustvu Hrvatske na tom putu.


U Centru Zamet, Rijeka, od 26. do 27. rujna, održan je Međunarodni sajam koji je okupio 150 lokalnih i regionalnih jedinica, 50 privatnih poduzeća i investitora te razvojne agencije i organizacije civilnog društva. Međunarodni sajam započeo je svečanim otvaranjem te uvodnim riječima gradonačelnika grada Rijeke Vojka Obersnela, gradonačelnika grada Opatije Ive Dujmića, ministra uprave Republike Hrvatske Arsena Bauka te potpredsjednika NALAS-a Đure Bukovića. Uz teme energetske učinkovitosti i obnovljivih energija te uz brojne radionice i okrugle stolove o glavnim temama, sajam je omogućio kvalitetan prostor za susretanje poslovnog i javnog sektora te platformu za uspostavljanje buduće suradnje i investicija. Uz ostale izlagače, predstavnici Grada Zagreba predstavili su i educirali zainteresirane građane, tvrtke, udruge, gradove, organizacije te ostale sudionike NEXPO sajma o aktivnostima koje provodi Grad Zagreb kao i načinima na koji Grad Zagreb potiče održivi razvoj, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.


Svečanim zatvaranjem sajma, gradovi domaćini Rijeka i Opatija predali su službenu zastavu sljedećem domaćinu - gradu Plovdiv u Bugarskoj u kojem će se tijekom 2015. održat treći po redu NEXPO sajam.


Više informacija o Međunarodnom sajmu NEXPO 2013. možete pronaći na službenoj stranici www.nexpo.nalas.eu.

Vijesti