Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Konferencija „Održivost je u našim rukama - umrežavanje“

U Velikoj dvorani Obrtničke komore Zagreb, u srijedu 14. svibnja održana je međunarodna konferencija „Održivost je u našim rukama - umrežavanje“ koja je organizirana u suradnji s EUROCITIES mrežom glavnih europskih gradova koja okuplja više od 140 velikih gradova u preko 30 europskih zemalja.
1/19

U Velikoj dvorani Obrtničke komore Zagreb, u srijedu 14. svibnja održana je međunarodna konferencija „Održivost je u našim rukama - umrežavanje“ koja je organizirana u suradnji s EUROCITIES mrežom glavnih europskih gradova koja okuplja više od 140 velikih gradova u preko 30 europskih zemalja. Konferencija je bila podijeljena u tri cjeline: Hrvatski gradovi i EU projekti; Europa i svijet te Hrvatska i regija Jugoistočne Europe. Sve tri cjeline predstavile su aktivnosti i projekte u provođenju energetske učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša te razvoju i primjeni novih tehnologija. U programu konferencije sudjelovali su predstavnici iz mnogih europskih gradova, gradova iz regije, Hrvatskog kluba Covenant of Mayors te Kluba Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe kao i predstavnici mnogih drugih institucija i organizacija.


Konferencija je započela dijelom „Održivost je u našim rukama – umrežavanje“ (Hrvatski gradovi i EU projekti) u kojem su predstavljeni Hrvatski klub Sporazuma gradonačelnika (CRO CoM), aktivnosti i projekti grada Bjelovara, grada Zadra i Zadarske županije, grada Velike Gorice te grada Vrgorca. Također su predstavljeni i europski projekti koje provodi Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba – projekt „iSCOPE“ ( ICT PSP), projekt „Mayors in action“ (IEE) i projekt „E2STORMED“ (Med).


Poslijepodnevni dio konferencije započeo je uvodnim govorima pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Marijana Marasa, predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đure Bukvića, gradonačelnika grada Pule Borisa Miletića, izvršnog direktora Energy Cities-a Gerarda Magnina, voditeljice programa niskougljičnih gradova i direktorice carbon centra ICLEI World Secretariata Maryke van Staden te Nikolaosa Kontinakisa iz EUROCITIES-a.


U dijelu „Održivost je u našim rukama – umrežavanje“ (Europa i svijet) prezentacije su održali Maryke van Staden na temu „Niskougljični gradovi – svjetski trendovi razvoja“ i Nikolaos Kontinakis koji je predstavio aktivnosti EUROCITIES-a za održivu budućnost te projekt Green Digital Charter (Zelenu Digitalnu Povelju) i projekt NiCE.


U završnom dijelu konferencije „Održivost je u našim rukama – umrežavanje“ (Hrvatska i regija Jugoistočne Europe) Gerard Magnin je predstavio 30 prijedloga Energy Cities-a za provedbu energetske tranzicije gradova i općina, a ujedno je i istaknuo koje su prednosti pristupanja Sporazumu gradonačelnika europskih gradova. Kao jedan od pozitivnih primjera zajedničke suradnje gradova u regiji predstavljen je Klub Sporazuma gradonačelnika glavnih gradova Jugoistočne Europe – NEEC (čiji su članovi Grad Zagreb, Sarajevo, Podgorica, Skopje, Tirana i Freiburg, uz podršku njemačkog GIZ ORF-EE), a koji uspješno provodi energetsku politiku na lokalnoj i regionalnoj razini. Nadovezujući se na Klub NEEC, svoja početka iskustva i aktivnosti predstavio je grad Tirana.


Konferencija je završila zanimljivom prezentacijom Končara – Instituta za elektrotehniku na temu mogućnosti trajnog nadzora gradskih središta od pojave elektromagnetskih valova.

Vijesti