Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan treći sastanak partnera i radionica projekta TOGETHER

Od 01.- 04. listopada 2017. održan je treći radni sastanak i međunarodna radionica projekta TOGETHER u Budimpešti. 
1/15
U organizaciji projektnog partnera općine Hegyvidek (Mađarska), od 01.- 04. listopada 2017. održan je treći radni sastanak i međunarodna radionica projekta TOGETHER (TOwards a Goal of Efficiency THrough Energy Reduction) u Budimpešti. U ime Grada Zagreba na sastanku su sudjelovali Melita Borić, Marko Kućan i Maja Šunjić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Sastanku partnera prethodila je međunarodna konferencija Innobuildings koja je obuhvaćala teme vezane uz klimatske promjene, Demand Side Management te uštedu energije. Na konferenciji su, osim predstavnika partnera na projektu, kao govornici sudjelovali i Zoltan Pokorni, gradonačelnik Općine Hegyvidek te njegov zamjenik, Lajos Kovacs.  Među ostalima, prezentacije su održali i Miguel Carvalho, vanjski stručnjak za DSM te Annamaria Orban sa Sveučilišta tehnologije i ekonomije u Budimpešti. U sklopu konferencije održana je i round table diskusija na kojoj je kao predstavnik Grada Zagreba sudjelovao Marko Kućan.

Na sastanku partnera poseban fokus bio je na provedbi pilot aktivnosti i međusobnoj razmjeni informacija o najuspješnijim metodama podizanja svijesti korisnika zgrada o potrebi štednje energije. Obzirom da se projekt provodi u velikom broju osnovnih škola i vrtića, važno je razviti materijal koji će biti razumljiv djeci i potaknuti ih da i sami promišljaju o energetskim pitanjima. U tu svrhu, predstavnici partnera Grada Zagreba i Općine Hegyvidek predstavili su DSM alat za uključivanje korisnika zgrada (Storytelling) koji se razvija kao dio projekta. Alati su prilagođeni mlađoj generaciji – bojanka za dječji uzrast te edukativna web-priča za osnovnoškolski uzrast. Očekuje se da će, korištenjem ovih alata, djeca lakše usvojiti za njih još poprilično novo gradivo.

Osim razmjene informacija i međusobne suradnje na radionici, partneri su također imali priliku razgledati i zgradu Hegyvidéki Városháza, koja je uključena u projekt Together (Interreg Central Europe), kojom prilikom su predstavljeni sustavi daljinskog očitanja, postavljeni na zgradi u sklopu projekta. Predstavnici partnera iz Grada Paksa predstavili su uvod u radni paket 4, Uključivanje političkih dionika i donositelja odluka. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Province of Treviso (Italija), Energy Agency Vysočiny (Češka), Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” (Poljska), Municipality of Paks (Mađarska), Slovak Innovation and Energy Agency (Slovačka), kao i predstavnici Grada Zagreba.

Cilj projekta TOGETHER jest poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada gdje se pritom intenzivno uključuju sami korisnici koji direktno utječu na potrošnju energije. Poseban akcent stavljen je na pitanje promjene ponašanja korisnika prostora te njihovu edukaciju uz praćenje rezultata uštede putem „pametnih“ uređaja za praćenje potrošnje energije.

Projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe 2014.- 2020. Započeo je u lipnju 2016. i trajat će tri godine.
 
Vijesti