Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Kreću radovi na energetskoj obnovi Kulturnog centra Peščenica vrijedni 10,2 milijuna kuna

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se energetska potrošnja za 371.927 MWh godišnje (69,80%), emisija CO2 za 119,67 t/godišnje te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B.
1/6


Dana 14. svibnja 2020. održala se konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica – KNAP na kojoj su sudjelovale ravnateljica Kulturnog centra Peščenica Anja Planinčić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Nataša Kelava.

Projekt energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Centar kulture na Peščenici osnovan je 1955. i od tada djeluje u kreiranju kulturnih i obrazovnih programa za djecu, mlade, odrasle i treću životnu dob. Od 2015. promijenio je ime u Centar kulture na Peščenici – KNAP. Misija mu je podići razinu svijesti o kulturi te educirati stanovnike gradske četvrti Peščenica – Žitnjak o važnosti i vrijednostima koje ona donosi te pružiti kvalitetne sadržaje kojima građani mogu ispuniti slobodno vrijeme. „Prije tri godine počeli smo s planiranjem energetske obnove našeg centra, a danas zahvaljujući svim gradskim uredima s kojima surađujemo, krećemo u njegovu realizaciju. Naš objekt ima više od 2.500 m2 i osim kulturnog centra koriste ga Glazbena škola Zlatko Baloković i Prva katolička osnovna škola. Svake godine ovdje prođe više od 20.000 posjetitelja i korisnika pa će ovaj projekt doprinijeti, osim uštedama i očuvanju okoliša, i njihovom kvalitetnijem boravku pri posjeti kulturnim sadržajima“, izjavila je ravnateljica Anja Planinčić.

Projekt se provodi od travnja 2019. do veljače 2021., u vrijednosti od 10.218.265,72 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od  5.199.596,02 kuna. Provedbom energetske obnove poboljšat će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade, zamjenom neučinkovite stolarije aluminijskom i bravarije te modernizacijom sustava grijanja, hlađenja i ventilacije i uvođenjem nove kotlovnice. „Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se energetska potrošnja za 371.927 MWh godišnje (69,80%), emisija CO2 za 119,67 t/godišnje te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B“, naglasila je voditeljica projekta Nataša Kelava.
 
„U energetsku obnovu uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba koje će ostvariti uštede za više od 50% u potrošnji energije, značajno će se smanjiti emisije CO2 i koristiti obnovljivi izvori energije. Investicija je vrijedna 805 milijuna kuna, a do sada smo završili obnovu na 52 zgrade s ulaganjem od 202 milijuna kuna“, rekla je pomoćnica pročelnice Melita Borić te dodala kako se ovaj program ne bi mogao provesti bez dobre suradnje svih sudionika.

Na 52 dovršene zgrade ostvarene su uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kuna.


Vijesti