Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Završni sastanak projekta LEAP

Od 9. do 11. listopada 2013. u gradu Dublinu održan je završni sastanak partnera i seminar projekta LEAP pod naslovom Energy Planning for Local Authorities (Energetsko planiranje za lokalne vlasti).
1/2

Grad Zagreb je jedan od partnera na europskom projektu LEAP (Leadership for Energy Action and Planning) sufinanciranom od strane Intelligent Energy Europe programa kojim upravlja Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) u ime Europske komisije. Projektom LEAP koordinira Town and Country Planning Association (TCPA) iz Londona, a u projektu sudjeluje još 9 partnera - tijela lokalnih samouprava - iz 7 europskih zemalja (Southampton City Council, Hannover, Grad Zagreb, Cornwall Council, Hagen, South Dublin City Council, Kaunas Municipality, Sofia Municipality i Maribor). Opći cilj projekta LEAP je izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti EU kao ključnih aktera za ubrzavanje implementacije mjera energetske učinkovitosti, te promicanje politike niskog udjela CO2 prema lokalnom gospodarstvu.


Od 9. do 11. listopada 2013. u gradu Dublinu održan je završni sastanak partnera i seminar projekta LEAP pod naslovom Energy Planning for Local Authorities (Energetsko planiranje za lokalne vlasti). Seminar su otvorili gradonačelnik Dublina Lord Mayor Oisín Quinn i voditeljica projekta Diane Smith, TCPA. Na seminaru su prisustvovali predstavnici svih partnera na projektu te predstavnici lokalnih vlasti u Irskoj. Seminar je bio podijeljen u dva dijela, prvi dio bavio se iskustvima lokalnih vlasti u Irskoj, a drugi iskustvima EU lokalnih vlasti, partnera na projektu LEAP. Predstavnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Nikola Petković, dipl.ing.građ, sudionicima je održao predavanje na temu Mobilising community and stakeholder engagement in energy programmes (Mobiliziranje i uključivanje zajednice i dionika u energetske programe). Tijekom seminara partneri na projektu i gosti predavači predstavili su svoja iskustva s izradom i implementacijom Akcijskih planova energetski održivog razvitka, primjerima dobre prakse i problema s kojima se susreću. Na kraju seminara specijalna gošća iz ureda Sporazuma Gradonačelnika (COMO), Ana Rita Neves, održala je predavanje pod naslovom View from Brussels (Pogled iz Brusselsa) u kojem je predstavljen način izvještavanja i praćenja implementacije lokalnih energetskih strategija, kao i pogled na implementacijske probleme iz njihove perspektive. Predstavljena je i metodologija kojom će se pokušati odgovoriti na razvojne probleme i potrebe lokalnih vlasti s uspješnom implementacijom lokalnih Akcijskih planova.


Tijekom sastanka partnera održan je i stručni obilazak u sklopu koje su partneri posjetili Valhalla residential development i Adamstown Strategic Development Zone, dva odlična primjera održivog urbanog planiranja u gradu Dublinu, s fokusom na energetsku učinkovitost i primjenu obnovljivih izvora energije.

  

Više informacija o projektu možete pronaći na www.leap-eu.org.      

 

              

  

 

Vijesti