Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

U Edmontonu održan prvi sastanak partnera na projektu „SCI ENERGY LAB“

Koordinator projekta je Sustainable Cities International (SCI) iz Vancouver, Kanada, a uz Grad Zagreb na projektu sudjeluje još 8 svjetskih gradova.
1/2

U Edmontonu (Kanada) od 28. svibnja do 01. lipnja 2013. održan je prvi sastanak partnera u sklopu projekta Sustainable Cities International (SCI) Energy Lab. Koordinator projekta je Sustainable Cities International (SCI) iz Vancouver, Kanada, a uz Grad Zagreb na projektu sudjeluje još 8 svjetskih gradova: Edmonton (Kanada), Durban (Južna Afrika), Los Cabos (Meksiko), Bruxelles (Belgija), Sao Jose dos Pinhais (Brazil), Niš (Srbija), Porto (Portugal), Aswan (Egipat). Grad Zagreb predstavljali su predstavnici Gradskog ureda za energetiku zaštitu okoliša i održivi razvoj, gđa. Melita Borić i g. Domagoj Žutelija.


Sastanak partnera započeo je uvodnim pozdravom i govorom domaćina o važnosti provedbe projekta i potencijalnim izazovima i mogućim preprekama tijekom izvođenja projekta. Nakon toga svaki od partnera predstavio je svoj djelokrug djelovanja uspoređujući svoja međusobna iskustva po pitanjima planiranja i provedbe aktivnosti vezanih uz smanjenje emisije CO2. Predstavnica Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj gđa. Melita Borić predstavila je Grad Zagreb, energetsku strategiju i politiku Grada, dosadašnja iskustva u primjeni mjera energetske učinkovitosti i načinu uključivanja dionika i građana u izradu i implementaciju strategije. U nastavku dana organiziran je studijski posjet Edmonton Waste Management Centre gdje su održana stručna predavanja voditelja centra.


U sklopu drugog dana, partneri su prezentirali načine financiranja obnovljivih izvora energije. Predstavnik Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, g. Domagoj Žutelija predstavio je financijske mehanizme za sufinanciranje investicija obnovljivih izvora energije u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.


Posljednjeg dana sastanka „Zajedno do uspjeha“, radne grupe donosile su prijedloge o daljnjim aktivnostima koje bi bile značajne za nastavak međusobne suradnje gradova. Institucije i gradovi diljem svijeta prepoznaju da najveći problem u provođenju mjera održivih energetskih sustava nisu tehničke barijere, već nedostatak volje i mogućnosti institucija i pojedinaca da iste provedu u djelo.


Sustainable Cities International (SCI) Energy Lab je program čiji je cilj poboljšati kapacitete institucija i pojedinaca kroz organizaciju razmjena znanja i iskustava, kao i osiguravanje mjera za analizu te provođenje i procjenu aktivnosti u svrhu pomaganja gradovima da nastave svoj rad na provođenju mjera održive energije.

Vijesti