Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan XII. simpozij o zelenoj gradnji i seminar „Energetska obnova do faktora 10 i obnovljivi izvori energije“

U Starogradskoj vijećnici 17. svibnja 2013. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirao je XII. Simpozij o zelenoj gradnji na temu "Zeleni aspekti urbanog planiranja", a 18. svibnja 2013. predavači s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu održali su stručni seminar pod nazivom  „Energetska obnova do „faktora 10“ i obnovljivi izvori energije“.
1/2

U Starogradskoj vijećnici 17. svibnja 2013. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirao je XII. Simpozij o zelenoj gradnji na temu "Zeleni aspekti urbanog planiranja". Na Simpoziju su se predstavile sve vrijednosti implementacije koncepta zelene gradnje u proces planiranja izgradnje gradova budućnosti.


Zelena gradnja kao novi i jedini prihvatljiv način planiranja, projektiranja, izvođenja građevinskih radova, korištenja i upravljanja građevinama kao velikom dijelu i ujedno velikom potrošaču energenata i svih ostalih prirodnih resursa, pozitivan je odgovor i nada da će urbani prostori u budućnosti biti zelene oaze ugodne za život i rad njihovih stanovnika.


Glavni predavač na Simpoziju bio je James Drinkwatter, senior konzultant pri World Green Building Council organizaciji za EU politike za stvaranje nacionalnih strategija te energetsku obnovu postojećeg fonda u zgradarstvu, ali i razvoju novih projekata prema principima zelene gradnje. James Drikwatter je u okviru svog predavanja govorio o rekonstrukcijama postojećih zgrada prema zelenim principima i kreiranju nacionalnih strategija za renovacije uz isticanje uloge GBC-a diljem svijeta u tim procesima, te je predstavio projekt Green REbuilding; također, Drikwatter je predstavio izvješće nastalo iz projekta „The Businees Case for Green Buildings“ te prikazao rezultate istraživanja vrijednosti zelenih građevina na primjeru zelenog projekta tvrtke „SKANSKA“.


Pokrovitelj Simpozija bilo je Britansko Veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.Stručnim seminarom „Energetska obnova do „faktora 10“ i obnovljivi izvori energije“, održanim 18. svibnja 2013. na Tribini Grada Zagreba, završen je prvi dio programa ovogodišnjeg 4. Zagrebačkog energetskog tjedna. Seminar su otvorili pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša I održivi razvoj g. Marijan Maras i g. Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelj EU projekata AF i konzorcija Pasivna kuća Hrvatska.


Na seminaru su se izmijenile teme od makro koncepata, vezanih uz europske projekte te njihovu provedbu na prostorima grada, do mikro izvedbi vezanih za pristupe energetskoj obnovi i obnovljivim izvorima energije te njihovu primjenu. Prezentaciju pod nazivom “Passive House Regions with Renewable Energies-Pass Reg „ održala je predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Nina Čikeš.


S obzirom da se u svrhu povezivanja Zagrebačkog energetskog tjedna i Europskog energetskog tjedna u Bruxellesu program ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna održavao tijekom mjeseca svibnja te će se održavati i tijekom mjeseca lipnja, završni događaj „EE Info Dan“ održat će se 15. lipnja 2013. na Trgu bana Jelačića.

Vijesti