Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana press konferencija povodom godine dana izlaska novih energetskih oznaka

U Energetskom institutu Hrvoje Požar, dana 15. ožujka 2022. godine održana je press konferencija povodom godine dana izlaska novih energetskih oznaka
1/5
Na konferenciji je voditelj europskog projekta LABEL 2020, Marko Bišćan, predstavio edukativne sadržaje za građane koji su do sada kreirani u sklopu njega. (Ukratko pogledajte u videu: Inicijativa Uštedi energiju! - YouTube) Ujedno je i prezentirana aplikacija uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi. U vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna važno je obratiti pozornost kakve uređaje kupujemo kako bi dugoročno imali manje troškove u kućanstvu. Osim što pametnijim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, štedimo i kune u novčaniku.
 
UČITAJ – USPOREDI – UŠTEDI!
O aplikaciji
Aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja razvijen je u sklopu LABEL 2020 projekta, koji financira Europska unija. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.
Ključne su značajke ove aplikacije:
  • prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona
  • prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji proizvoda
  • izračun i usporedba operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnome vijeku trajanja proizvoda
  • usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele
  • detaljno objašnjenje svih novih informacijskih elemenata na novim energetskim oznakama.
Upotrebom aplikacije kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnoga modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.
 
Kako pristupiti aplikaciji i kako se njime služiti?
U videu Provjerite učinkovitost uređaja uz pomoć ovog novog alata - YouTube možete pronaći detaljno prikazan cijeli proces korištenja aplikacije.
Da biste pristupili aplikaciji, na računalu, pametnom telefonu ili tabletu jednostavno slijedite poveznicu https://tool.label2020.eu/hr. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnome telefonu ili tabletu možete skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unesite dio broja modela proizvoda da biste izravno pristupili informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Detaljne upute dostupne su na stranici: https://tool.label2020.eu/hr/kako-koristiti-ovaj-alat.
 
 

 
 
 Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.
Zadatak projekta LABEL 2020 je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu - Uštedi energiju (ustedienergiju.hr) građanima su ujedno predstavljeni kratki I jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.
Učini razliku!
Uštedi energiju − očuvaj prirodu!
 
Facebook, Instagram, YouTube i LinkedIn.
 
O projektu LABEL2020
Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL 2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.
 
Osobe za kontakt:
 
Marko Bišćan
Voditelj projekta
 
Savska 163, Zagreb, Hrvatska
Gsm: 099 5326 164
e-mail:mbiscan@eihp.hr
www.eihp.hr
 
……………………………………………………….
Martina Komerički
Voditeljica komunikacija projekta
 
Gsm: 099 5326 118
e-mail:mkomericki@event-roster.com
Vijesti