Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Microsoft Hrvatska Gradu Zagrebu predstavio Smart City rješenja

Implementacija Smart City koncepta gradovima donosi modernizaciju i poboljšanje gradskih usluga te brže i informiranije donošenje odluka gradskih čelnika zahvaljujući analizi podataka. Smart City gradovi podizanjem kvalitete gradskih servisa postaju pametni pri čemu ostvaruju bolju povezanost s građanima jer su zadovoljniji kvalitetom života.
1/10
Microsoft Hrvatska u Zagrebu je 27. siječnja 2020. organizirao Smart Cities događanje na kojem je predstavnicima Grada Zagreba predstavio pametna tehnološka rješenja koja mogu poboljšati iskustva građana, povećati održivost te grad učiniti uključivim i dostupnim građanima. Implementacija Smart City koncepta gradovima donosi modernizaciju i poboljšanje gradskih usluga te brže i informiranije donošenje odluka gradskih čelnika zahvaljujući analizi podataka. Smart City gradovi podizanjem kvalitete gradskih servisa postaju pametni pri čemu ostvaruju bolju povezanost s građanima jer su zadovoljniji kvalitetom života.

Pametni gradovi današnjice poput Züricha i Bostona imaju građevine i površine koje su umrežene, kontrolirane te se nadgledaju. Uz pomoć podataka koji se dobivaju od statičnih senzora i mobilnih uređaja, podaci i informacije postali su „građevinski materijal“ za izgradnju gradova budućnosti. Koristeći te podatke, građani sve više mogu utjecati na redizajn postojećih i dizajn budućih gradova. Tijekom poludnevnog Smart Cities programa Microsoft Hrvatska je zajedno s odabranim partnerima predstavio nekoliko uspješnih tehnoloških rješenja koja se primjenjuju u europskim gradovima. Teme su obuhvatile pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama, održivu urbanu mobilnost te javnu i kibernetičku sigurnost.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika Grada Zagreba te Microsoft tima, Fred Sitbon (Microsoft) govorio je o CityNext konceptu. Sitbon je ujedno i zamjenik gradonačelnika francuskog grada Asnieres-sur-Seine sa 100.000 stanovnika pa je predstavio koje je koncepte pametnog grada implementirao, od međunarodnih aktivnosti do tehničkih usluga poput čistoće, prijevoza, rasvjete i parkiranja.

Matjaž Berce predstavio je Zenon, software za prikupljanje, vizualizaciju i analizu podataka s uređaja sa senzorima u realnom vremenu. Uz pomoć softwarea gradovi mogu povećati efikasnost i očuvati vrijedne resurse na područjima energije, vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama, javnog prijevoza i automatizacije.

Žiga Mravlje dao je detaljniji uvid u mogućnosti Agitavita za upravljanje vodoopskrbom i otpadom te njegova rješenja za upravljanje vodom (SensIOT Waste) i mjerače vode (SensIOT Water). Predstavljeni su i FITS senzori pametne signalizacije. FITS koristi umjetnu inteligenciju da bi primio, povezao i obradio sve podatke o prometu koje prikupljaju senzori.

Socrates Costicoglou okupljene je upoznao sa Space Hellas WebIQ-om, rješenjem koje agencijama za provedbu zakona i drugim organizacijama koje se oslanjaju na informacije pruža forenzičku web inteligenciju, ekspertizu te specifične skupove podataka na temelju kojih je moguće donijeti odluku i djelovati. Predstavljen je i Pointr, platforma specijalizirana za pozicioniranje ljudi i imovine te za duboku analitiku podataka.

Sva predstavljena rješenja kvalitetu su pokazala praktičnom primjenom u europskim gradovima te donijela znatna unaprjeđenja gradskih usluga i poboljšanja kvalitete života i zadovoljstva građana pa su i stoga predstavljena Gradu Zagrebu.
Vijesti