Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Seminari REGEA-e, Arhitektonskog fakulteta i Otvorena vrata EIHP

U sklopu četvrtog dana IV. Zagrebačkog energetskog tjedna održani su seminari Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
1/5

U sklopu četvrtog dana IV. Zagrebačkog energetskog tjedna održani su seminari Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


U organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske povodom njihove 5. godišnjice rada, 16. svibnja 2013. u Starogradskoj vijećnici održan je seminar energetskih agencija Republike Hrvatske. Tema seminara je bila predstavljanje rada i najvažnijih projekata REGEA-e, Regionalne energetske agencije Kvarner, Regionalne energetske agencije Sjever i Međimurske energetske agencije. Na dosadašnjem radu i postignutim rezultatima REGEA-i su čestitali pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj g. Marijan Maras, pročelnik u Karlovačkoj županiji g. Marinko Maradin, direktor Sektora energetske učinkovitosti Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu g. Johannes Elle, te direktori REA-e Kvarner, REA-e Sjever i MINEA-e kao i drugi posjetitelji.


Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održan je seminar pod nazivom ''Energetska obnova i europski projekti'' na kojem su prezentirani projekti iz vida arhitektonske struke kojima je želja poboljšati i poticati izvedbu niskoenergetskih zgrada te samu obnovu već postojećih objekata koji, u ovom trenutku, ne zadovoljavaju zahtjeve za uštedom energije. Tako su prezentirani koncepti izvedbe poput eco panela kojim je proračunata ušteda energije putem ovojnice, ali i mnogi drugi. U kontekstu šireg plana utjecaja, predstavljeni su projekti sufinancirani od strane Europske Unije, poput projekta PassREg (Passive House Regions with Renewable Energies) kojim je cilj širenje mreže projektanata i izvođača pasivnih kuća na prostoru regije te njihova edukacija. Od edukativnih programa još je predstavljen i projekt Croskills za izobrazbu poduzetnika za energetsku gradnju.


Istog dana na Tribini Grada Zagreba održane su prezentacije tvrtke „ECO 3 ENERGY“ koja je predstavila fotonaponske izmjenjivače Fronius te njihovu upotrebu u fotonaponskim elektranama uz prikaz konkretnog primjera korištenja ovih izmjenjivača u krovnoj sunčanoj elektrani instalirane snage 500 kW u Senici, Slovačka. Zagrebački Holding - Podružnica Čistoća održala je prezentacije pod nazivom „Energetska oporaba komunalnog biootpada - Projekt UrbanBiogas“ i „Provođenje sustava gospodarenja energijom u Podružnici Čistoća“ u kojima su predstavili proizvodnju bioplina iz otpada i provođenje sustava gospodarenja energijom u sklopu SGE projekta.


U sklopu Dana otvorenih vrata, Energetski institut Hrvoje Požar ugostio je brojne posjetitelje, većinom stručnjake i inženjere na području strojarstva, arhitekture, građevine, elektroenergetike, industrije kao i buduće inženjere iz srednje škole Fausta Vrančića te studente FSB-a. Posjetitelji su imali prilike saznati nešto više o projektima koje provodi institut, vidjeti energetsku platformu i upravljanje „pametnom“ zgradom (CNUS, trigeneracija, banka leda i dr.) kao i voziti se e-automobilom.

Vijesti