Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Četvrti sastanak partnera i stručni obilazak u sklopu projekta E2STORMED u Hersonissosu

U Hersonissosu (Grčka ) se od 30. ožujka do 02.travnja 2014. održao četvrti sastanak partnera uključenih u projekt E2STORMED.
1/11
U grčkom gradu Hersonissos se od 30. ožujka do 02. travnja 2014. održao četvrti sastanak partnera uključenih u projekt E2STORMED - Improvement of energy efficiency in the water cycle by the use of innovative storm water management in smart Mediterranean cities kojeg provode osam partnera iz devet europskih zemalja. Koordinator projekta je Polytechnic University iz Valencije, a Grad Zagreb su predstavljali djelatnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.


Na samom početku prisutne je pozdravio gradonačelnik Hersonissosa Zacharias Doxastakis, a zatim je nastavljeno sa sastankom upravljačkog odbora (Steering Comittee) i Pilot grupe (Pilot Comittee) na kojima se raspravljalo o provedbi dosadašnjih aktivnosti te utvrđivanjem sljedećih koraka u cilju realizacije projekta. U okviru programa održan je trening za tehnički kadar pod vodstvom Tehničkog sveučilišta iz Valencije i Sveučilišta Abertay Dundee iz Škotske na kojem je prezentiran način upravljanja oborinskom vodom u Hersonissosu kao i lokalni planovi za održivo gospodarenje vodnim ciklusom.


Dvodnevni sastanak partnera završio je stručnim obilaskom brane Aposelemis koja je izgrađena za potrebe vodoopskrbe okolnih područja Heraklina i Agios Nikolaosa. Projekt je uključivao izgradnju zemljane brane, odvodnog kanala, nove pristupne ceste kao i zaštitu stare crkve iz 15. stoljeća koja se našla u zoni zahvata. Kapacitet retencijskog jezera je 27,3 miliona m3, a prostire se površinom od 17 miliona m3. Brana je riješila probleme s pitkom vodom na području Heraklina i Agios Nikolaosa. Projekt brane Aposelemis sufinanciran je od strane EU kohezijskog fonda.


Projekt E2STORMED sufinanciran je od strane Transnacionalnog programa MEDITERAN, a cilj projekta jest poboljšati energetsku učinkovitost urbanih sustava za oborinske vode te zgrada kroz promoviranje korištenja inovativnih rješenja za sustave oborinskih voda, poput Sustainable Drainage Systems – SuDS (Održivi sustav za odvodnju) u mediteranskim gradovima.

 

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj stranici projekta www.e2stormed.eu.

 


                              

Vijesti